Hakkında

Ağrı Dağının volkanik kütlesi temelde birdir, sonradan iki büyük koniye ayrılır. İşte bu konilerden doğudakine Küçük Ağrı dağı adı verilir.
Büyük Ağrı’ nın hemen yanı başında yükselen Küçük Ağrı Dağı, oluş ve yapı bakımından Büyük Ağrı’ ya benzer. Bu diğerinin tersine sivridir, tam bir konik çadır şeklindedir. Küçük Ağrı daha sivri, büsbütün susuz ve çıplaktır. Her iki volkan dağın doruk çevresinde dört yana doğru derin sarp yamaçlı ve dar vadiler uzanır.
2.500 metreye kadar ortak bir taban üzerinde yükselen iki koniyi, yani Büyük Ağrı ile Küçük Ağrı dağını 14 km. uzunluğundaki Serdarbulak geçidi ( 2.687 m. ) ayırmaktadır. Bu iki dağın arası kısa ağaçlarla kaplıdır. Küçük Ağrı’ nın karı yaz ortamında tümüyle kalkar.
Küçük Ağrı’ nın tam tepesinde kraterin ağzında Göl halinde Su birikirse de, bu çukurluğun suları yazın kurur. Yamaçlar diktir, fakat çoklukla kayalık değildir.

Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis, Selçuklulardöneminde: Eğri Dağ), Ağrı dağı 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye nin en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı, Türkiye nin doğu ucunda, İran ın 16 km batısında ve Ermenistan ın 32 km güneyindedir. Dağın %65 lik bir kesimi Iğdırilinde, kalan %35 lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.[2][3]
Ağrı Dağı iki zirveden oluşur. Bunlar 5.137 metrelik Atatürk Zirvesi[4] (Büyük Ağrı) ile 3.898 metrelik İnönü Zirvesi dir. (Küçük Ağrı)[5]. 4000 metreye kadar bazalt daha sonra sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir. Dağın doruğunda bir örtü buzulu vardır ve Türkiye nin en büyük buzuludur.
Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağının farklı dillerde birçok ismi vardır. Başlıcaları, Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris tir.
Türkiye nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı jeolojik konumu ve Büyük Tufan dan sonra Nuh un gemisi ne ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Bir inanışa göre, Eski Ahid teki Tekvin babında Nuh un gemisi nin karaya oturduğu dağ bu dağdır. Fakat, Kuran ı Kerim de Nuh un gemisi Cudi ye oturduğu belirtilmektedir[6]. 1950 li yıllarda, havadan çekilen fotoğraflardaki gemiye benzeyen şekiller Nuh un gemisinin bulunduğu yönünde yorumlandı, ancak daha sonra bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.

Dağcılık Tarihi

Marco Polo nun hiçbir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk tırmanış, kayıtlara göre 9 Ekim 1829 da Prof. Friedrich Parrot tarafından gerçekleştirildi. İlk kış solo tırmanışı ise 21 Şubat 1970 te Dağcılık Federasyonu eski başkanlarından Dr.Bozkurt Ergör tarafından gerçekleştirildi. Yüksek irtifa dağcılığı ve akut dağ hastalığı üzerine ilk bilimsel tıbbi çalışmalar ise dağcılık federasyonu eski başkanı Prof.Dr.Abdül Mecit Doğru ve Muzaffer Erol Gez ile birlikte dağın zirvesinde 3 gün 3 gece kalarak gerçekleştirildi. Ağrı ya tırmanış 1990 yılında yasaklandı. 1998 de Dağcılık Federasyonunun bir grup dağcıya izin vermesiyle bu yasak kaldırıldı.
Güney yüzünden yapılan tırmanışlar klasik rota olarak nitelendirilir ve Ağrı nın Doğubayazıt ilçesinden başlar. Iğdır yönünden gerçekleştirilen kuzey rotaları ise daha teknik buzul tırmanışlarını içerir ve dağa ulaşım açısından biraz daha ayrıntılı hazırlıklar gerektirir.

 
Eren Pansiyon Özel Öğrenci Yurdu Keşan

Eren Pansiyon Özel Öğrenci Yurdu Keşan

MERHABA Ben Fatma Köktürk. 1972 Edirne doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Edirne nin Enez ilçesinde tamamladım. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Almanca Biyoloji Öğretmenliği Kazana...

Ayakkabıcılar Çarşısı Keşan

Ayakkabıcılar Çarşısı Keşan

Keşan da ayakkabıcı kuyumcu ve ayakkabı tamircilerinin bulunduğu çarşıdır.

TC Ziraat Bankası Keşan Şubesi

TC Ziraat Bankası Keşan Şubesi

Adresi:BÜYÜK CAMİ MAH. İNÖNÜ CAD. NO:27 22800 KEŞAN / EDİRNE Şube kodu:00105

Keşan Meslek Yüksekokulu

Keşan Meslek Yüksekokulu

Keşan Meslek Yüksekokulu Trakya Üniversitesi bünyesinde 1988-1989 da Özel İdare İş Hanı’ nda eğitim-öğretime başlamıştır. Yüksekokulumuzda kuruluşunda Motor, Elektrik, Besicilik, İşletmecilik...

 

İletişim

Ad :
Tel :
E-mail :
2 + 2 = ? :
Mesaj :